21. Breng je aandacht naar het NU

Meer aandacht aan het huidige moment is waarschijnlijk de beste natuurlijke stressverlichter die er bestaat.

Je aandacht in het nu brengen is precies hoe het klinkt – de volledige en totale focus op het moment waarop je bevindt. Als je ooit hebt gehoord van “mindfulness” – is bewust-zijn in dit moment hetzelfde. Iets ‘mindful’ doen, betekent het doen met totale aandacht op dit moment, de ruimte om je heen voelen, de smaken proeven, beelden zien en geluiden horen. Om ruimte te creëren in je gedachtenstroom breng je je aandacht naar je zintuigen.

We weten dat te veel bezig zijn met gebeurtenissen uit het verleden, ook wel ‘herkauwen’ genoemd, negatieve gevolgen kan hebben voor je lichaam en je stressniveaus. Te veel bezig zijn met de toekomst verandert vaak in ‘angst’. Maar focus op het hier en nu heeft precies het tegenovergestelde effect. Mensen die mindfulness beoefenen, voelen zich dankbaarder, gelukkiger en minder gestrest. Het is ook in verband met een hele reeks andere gezondheidsvoordelen, waaronder het effectiever kunnen omgaan met dagelijkse stress … stress als een opflakkering van de pijn.

Er zijn talloze manieren om het huidige momentbewustzijn in je programma op te nemen, en het goede nieuws is dat je helemaal niet veel hoeft te veranderen! Je hoeft geen tijd in te plannen of een extra activiteit in de dag te persen. Het enige wat je doet is een normale activiteit te kiezen en enkel de manier waarop je deze waarneemt te veranderen.

Neem bijvoorbeeld je ochtenddouche. In plaats van erin te springen, jezelf zo snel mogelijk te wassen en dan eruit te springen, let je op elke sensatie die je ervaart.

Ervaar echt hoe het water op je huid aanvoelt. Besteed aandacht aan de temperatuur, de snelheid waarmee het valt, hoe het voelt op je hoofdhuid en je rug. Besteed aandacht aan het geluid van de informatie, de geur van je shampoo en het gevoel om het te doen schuimen in je haar.

Je kunt hetzelfde doen als je handen wast of als je afwas doet. Water is een geweldig ankerpunt voor het huidige momentbewustzijn, want elke keer dat je het overdag tegenkomt, wordt je eraan herinnerd in het hier en nu te stappen.

Deze zelfde techniek kan je ook toepassen op andere situaties. Bijvoorbeeld wanneer je eet. Focus op hoe je eten smaakt, laat het even op je tong rusten. Geef aandacht aan elke hap die je neemt, elke keer dat je kauwt. Is het koud, lauw of warm? Zoet, zout, zuur of bitter? Welke texturen voel je?

Of probeer dit eens wanneer je de trap op gaat of een wandeling maakt: voel het gewicht van elke stap die je zet. Voel je spieren werken. Zet je muziek af en luister naar de geluiden om je heen. Merk op hoe je omgeving eruit ziet en ruikt.

Let op het weer, of je nu de warmte van de zon of vocht in de lucht kunt voelen.

Er zijn talloze manieren om het huidige momentbewustzijn in je geschreven op te nemen, en het goede nieuws is dat je helemaal niet veel hoeft te veranderen om 50 te doen! U hoeft geen tijd in te plannen of een extra activiteit in de dag te persen. Het enige wat u hoeft te doen is een normale taak kiezen en de manier waarop u deze waarneemt veranderen.

En als je last hebt van pijn, is dit een geweldig hulpmiddel om te gebruiken. Door volledige aandacht te aandacht aan het huidige moment, kun je voorkomen dat je gedachtenstroom uit de hand loopt en je amygdala in een stroom van angst brengt. Het kan je focus verleggen van de angst voor de toekomst – hoe lang de pijn zal duren, hoe intens het zal worden – en het op dit moment terugbrengt.

Je kunt alles aan op dit moment, zonder dat het gewicht van de toekomst er nog bij moet dragen. Bovendien kan het opnemen van informatie met je andere zintuigen zelfs op dit moment helpen om de focus van de pijn te verleggen. Probeer het uit en besteed een seconden aan elk zintuig … kijk in hoe de lucht op je huid aanvoelt, wat je ruikt, om je heen ziet en welke geluiden je in de buurt hoort.

Doe je best om het uit te proberen, in een goed en in een minder goed moment.

Veel plezier ermee en voel je vrij om te experimenteren. Je kan niks verkeerd doen door je aandacht naar dit moment te brengen.

Eckhart Tolle verleden dit zelf continu toe en legt dit op zijn eigen interessante manier uit. Persoonlijk denk ik dat dit hoog op jouw prioriteitenlijst hoort te staan: je beste aandacht om je aandacht meer in het NU te brengen. Je bewust te worden, jezelf te betrappen dat je met het verleden van de toekomst bezig bent, en dan om te schakelen op je aandacht op je zintuigen.