- Hoe weet ik of mijn pijnsysteem te beschermend is?
- Hoe kan ik mijn pijnsysteem trainen om minder beschermend te zijn?
- Hoe weet ik of ik veilig kan bewegen?
- Hoe weet ik of mijn gezondheidsdeskundige de moderne pijnwetenschap begrijpt?
- Word ik beter?
- Is al dit leren van nieuwe vaardigheden en informatie echt nuttig?
- Hoe kan ik anderen helpen?
- Video: Een TEDx-toespraak van professor Lorimer Moseley, getiteld Why do we hurt?
Vraag en antwoord
Hoe weet ik of mijn pijnsysteem te beschermend is?
Belangrijk: laat je eerst grondig controleren door een medisch dokter of specialist. Ze zullen de juiste vragen kennen en testen om te controleren of je geen ernstige aandoening hebt. De meeste mensen die dit lezen, hebben niet één maar vele specialisten gezien. Het hebben van een ernstige aandoening betekent niet dat deze inhoud niet van toepassing is, het betekent alleen dat je ook andere dingen moet doen om de aandoening te behandelen.
Als je eenmaal van een ernstige aandoening bent verlost, bent je er helemaal klaar voor!
Oefening baart kunst! Als je meer dan een paar maanden pijn hebt gehad, zal je pijnsysteem efficiënter zijn in het produceren van pijn. Dit is wat er na verloop van tijd gebeurt - je systeem wordt gevoeliger. Het leert pijn. Zenuwcellen in je ruggenmerg en hersenen veranderen van eigenschappen om sneller te reageren. Precies hetzelfde gebeurt wanneer je een nieuwe vaardigheid leert, zoals piano spelen - zenuwcellen veranderen hun eigenschappen om sneller te reageren. Het proces is hetzelfde. De betrokken zenuwcellen zijn verschillend.
Je merkt dat je pijnsysteem over beschermend wordt wanneer:
- Je lichaam gevoeliger begint te voelen dan vroeger.
- Activiteiten die vroeger wat pijn veroorzaakten, nu veel pijn veroorzaken.
- Activiteiten die meestal niet pijnlijk waren, pijnlijk beginnen te worden.
Deze dingen gebeuren ook direct na een blessure - je kunt misschien zien hoe uitstekend ze zijn in het beschermen van je weefsels. Ze verdwijnen wanneer de weefsels genezen. Wanneer de pijn echter blijft bestaan en de gevoeligheid toeneemt, kan het voelen alsof je verwonding erger wordt, maar dat is eigenlijk heel onwaarschijnlijk.
Andere tekenen dat je pijnsysteem te beschermend wordt:
- Je pijn kan zich verspreiden, of het kan van de ene kant van je lichaam naar de andere gaan, of van de ene locatie naar de andere, of nieuwe plekken worden pijnlijk.
- Je motorisch bewegen begint zich aan te passen. Onthoud dat beweging een andere geweldige manier is om te beschermen. Misschien vind je sommige bewegingen moeilijker. Je voelt je misschien stijf.Je kunt spierkrampen hebben. Ze kunnen echt beangstigend zijn, vooral als je ze niet begrijpt of niet weet wat de oorzaak is. Ze zijn een andere manier waarop je lichaam een pijnlijke plek beschermt. Ze zijn bijna nooit een teken dat je iets hebt beschadigd.
- Je kunt spierkrampen hebben. Ze kunnen echt beangstigend zijn, vooral als je ze niet begrijpt of niet weet wat de oorzaak is. Ze zijn een andere manier waarop je lichaam een pijnlijke plek beschermt. Ze zijn bijna nooit een teken dat je iets hebt beschadigd.
- Je zou zelfs kunnen merken dat je gevoeliger wordt voor dingen die niet gerelateerd zijn aan je lichaam - harde geluiden, ongebruikelijke geuren - licht irritante mensen kunnen erg irritante mensen worden.
Al deze dingen laten zien dat je systeem 'alert' is. Pijn kan feitelijk verhoogd en verlaagd worden door je gedachten, gevoelens en andere dingen die gaande zijn in je leven - dingen die eigenlijk niets te maken hebben met het pijnlijke lichaamsdeel!
Pijnwetenschappers begrijpen hoe dit werkt en het is eigenlijk heel logisch. Veel mensen begrijpen het echter niet. Een ding dat we absoluut zeker weten, 100%, is dat een over beschermend pijnsysteem GEEN teken is dat je een zwakke persoonlijkheid of een zwakke geest hebt; het betekent NIET dat je gek wordt en het betekent NIET dat je blessure erger wordt of je lichaam uit elkaar valt.
Het betekent dat je lichaam zichzelf goed beschermt.
Wanneer ons pijnsysteem te beschermend wordt, stopt het ons met het doen van de bewegingen, activiteiten en andere dingen die eigenlijk nodig zijn voor herstel.
Maar we weten dat je niet 'gewoon pijn kunt verslaan'. Iedereen kan nieuwe manieren leren om zijn pijnsysteem bij te scholen om minder beschermend te zijn. Het is nu een goed moment om aan de slag te gaan.
Hoe kan ik mijn pijnsysteem trainen om minder beschermend te zijn?
Er zijn eigenlijk veel manieren om je pijnsysteem opnieuw te trainen, maar ze beginnen allemaal met het begrijpen van je pijn. In feite is het begrijpen dat pijn veel complexer is dan een signaal van beschadigde weefsels een van de beste dingen die je kunt doen om je reis naar herstel te beginnen - veel mensen zeggen dat hun pijn begon te verminderen zodra ze het beter begrepen.
Het doel is om je pijnsysteem opnieuw te trainen om bescherming te bieden wanneer je het nodig hebt, maar niet wanneer je dat niet doet.
Begin met het ontwikkelen van een nauwkeurig begrip van je pijnsysteem en hoe het te beschermend kan worden. Dit overdreven responsieve pijnsysteem is het resultaat van het verbazingwekkende vermogen van al onze lichaamssystemen om zich aan te passen. Wanneer gewonde weefsels genezen, zien ze er soms niet hetzelfde uit als vóór je verwonding - denk aan een litteken van een oude snee - maar ze kunnen zich nog steeds aanpassen om sterker en fitter en minder pijnlijk te zijn.
Inzicht is erg belangrijk als het gaat om pijn, omdat pijn afhankelijk is van wat het voor je betekent. Als je de betekenis van je pijn kunt veranderen, dan kun je je pijn veranderen!
Kennis is macht en echt weten dat je systeem overbezorgd is, en echt begrijpen dat pijn wordt beïnvloed door gedachten, gevoelens, stemmingen, gezegden - de lijst met dingen is gewoon veel te lang - pijn kan worden opgeroepen door iets dat een beschermingreactie kan activeren en afgewezen door alles wat ervoor zorgt dat je systeem veilig aanvoelt. Je zult merken dat met begrip een hernieuwd vertrouwen komt om te bewegen - zelfs als het pijn doet - en om je systeem beetje bij beetje een duwtje te geven.
Zoek een goede coach. Een goede coach helpt je je pijn beter te begrijpen en de dingen te identificeren die je pijn verergeren en dingen die het verbeteren. Een geweldige coach, met training in pijnwetenschap (je kunt je fysio, arts of verpleegkundige vragen of ze dit hebben), leert je hoe je je herstel kunt plannen, een week per keer, en moedigt je aan om door te zetten en slim te 'trainen' . Vergeet niet dat je coach je kan begeleiden, maar dit is een reis die jij moet maken.
Je kunt ook zonder coach beginnen - net iets meer bewegen dan je normaal zou doen en iets doen dat je hartslag verhoogt - beetje bij beetje - is eigenlijk de beste manier om je systeem te trainen om minder beschermend te zijn. Misschien moet je geduld hebben - soms gaat het langzaam en kun je tegenslagen hebben - maar onthoud dat pijn je beschermt en niet zegt dat je jezelf hebt beschadigd.
Creatief zijn in het beheren van je reis zal waarschijnlijk helpen. Onze hersenen houden ervan om nieuwe informatie te krijgen of om te worden herinnerd aan situaties of activiteiten die volledig uit veiligheidsberichten waren. Nogmaals, je coach kan je een aantal ideeën geven.
Vergeet nooit dat je hersenen je altijd in het oog houden. Zelfs gedachten en gevoelens, sociale interacties en dagelijkse gebeurtenissen kunnen je pijn sterk beïnvloeden. Vergeet ook niet dat de truc niet is om alle uitdagingen van het leven te vermijden, maar om je systeem bij te scholen om ze aan te kunnen.
Klinkt uitdagend toch? Nou ja, daarom heb je misschien wat coaching nodig. Neem een langetermijnbenadering - dit is een reis. Misschien moet je je naasten ook over pijn leren - ze realiseren het zich misschien niet, maar de manier waarop andere mensen je pijn begrijpen, kan je pijn beïnvloeden!
Hoe weet ik of ik veilig kan bewegen?
Beweging is belangrijke weg naar herstel en het is bijna altijd veilig om te bewegen.
Vraag een professional om je te controleren en je de 'OK' te geven om te bewegen. Een gezondheidsdeskundige kan je vertellen of je een zeer zeldzaam geval bent voor wie het niet veilig is om te bewegen. Een zorgverlener die de moderne pijnwetenschap begrijpt, kan je vertellen waarom het veilig is om te bewegen, ook al heb je pijn. Ze kunnen je vertellen hoeveel je erop kunt duwen, hoe je kunt beginnen met het 'lezen van de tekenen' dat je bijna je pijnsysteem gaat activeren. Vergeet niet - het pijnsysteem beschermt de weefsels van je lichaam!
Ze kunnen je ook helpen begrijpen dat veel dingen die op scans worden gevonden, volkomen normaal en gebruikelijk zijn, zelfs bij mensen die geen pijn hebben.
Begin met iets dat licht intensiever is dan je momenteel doet. Als je bent zoals veel mensen met aanhoudende pijn, doe je niet veel aan activiteit en beweging. Het is meestal het beste om voorzichtig te beginnen met een eenvoudige beweging zoals wandelen. Sommige mensen met aanhoudende pijn doen al heel veel aan lichaamsbeweging (sommige zijn Olympiërs!).
Verwondingen genezen en de weefsels van je lichaam passen zich verbazingwekkend goed aan aan de eisen van het leven. Zelfs als dingen niet perfect genezen, keren ze bijna altijd terug naar de normale functie. Dat betekent niet dat we stoppen met pijn doen. Vooral rugpijn kan erg ernstig zijn, zelfs als er helemaal geen weefselbeschadiging is!
Hier zijn enkele feiten die andere mensen hebben geholpen om zelfvertrouwen te krijgen om in beweging te komen:
'Disc bulges' of uitstulpingen van tussenwervelschijven komen zo vaak voor bij mensen ZONDER rugpijn dat veel wetenschappers denken dat ze niet abnormaal zijn, maar een veelvoorkomend en normaal onderdeel van veroudering. 50% van de 40-jarigen ZONDER rugpijn heeft een 'disc bulging'! Je kunt hier meer informatie terugvinden over dit onderzoek naar de bevindingen van medische beeldvorming bij mensen zonder rugpijn.
Als je meer dan twee maanden geleden gewond was, is er al heel veel genezen. Onderschat niet hoe prachtig en onweerstaanbaar onze genezingscapaciteit is.
Weten en geloven dat je veilig bent, heeft herhaling en oefening nodig, en 'de winst opstapelen', terwijl je je overbeschermende pijnsysteem leert dat het niet zo beschermend hoeft te zijn.
Hoe weet ik of mijn gezondheidsdeskundige de moderne pijnwetenschap begrijpt?
Stel hen deze vragen (ze moeten tegen elk ja zeggen!):
- Begrijpt en gelooft u het biopsychosociale model van pijn?
- Heb je ooit gehoord van pijn verklaren?
- Kun je me helpen mijn eigen pijnsysteem te begrijpen?
- Kun je me leren hoe ik mijn eigen herstel kan beheren?
- Kun je me vaardigheden geven om mijn situatie onder de knie te krijgen?
Zal ik mezelf opnieuw verwonden?
Een over beschermend pijnsysteem vermindert je risico op een nieuw letsel. Dit komt omdat je pijnsysteem je veel eerder zal waarschuwen voor gevaar dan een normaal beschermend pijnsysteem.
Een over beschermend pijnsysteem geeft je een grote buffer tussen wanneer je pijnsysteem inschakelt om je te beschermen en wanneer je lichaam daadwerkelijk de bescherming nodig heeft. Dat is het hele punt waarop je lichaam pijn leert.
Niemand kan het risico op letsel volledig elimineren - we kunnen niet alles beheersen. Maar als je niet erg pech hebt of erg dom bent, dan zijn je kansen om het pijnlijke lichaamsdeel te verwonden erg klein. Vergeet niet dat, zelfs als er zich een blessure voordoet, je lichaam perfect in staat is om te genezen en zich opnieuw aan te passen. Overweeg sporters die meerdere blessures en opnieuw blessures hebben en toch in de meeste gevallen terugkeren naar hun sport.
Wanneer je jezelf fysiek begint uit te dagen, is het belangrijk om te beseffen dat een toename van pijn niet een toename van letsel betekent. Een over beschermend pijnsysteem waarschuwt je vaak wanneer je nieuwe taken probeert, maar herinner jezelf eraan dat het beschermend is, geen teken van schade. Als een pijnaanval langer duurt dan normaal, of als je een ernstig ongeluk heeft gehad en je je zorgen maakt, vraag dan je arts om je alles duidelijk te maken.
Rust en het vermijden van activiteit en beweging maakt een over beschermend pijnsysteem nog meer beschermend. De kans op voortdurende pijn is groter als je stopt met bewegen - je systeem past zich aan stationair aan. Oefening en beweging zijn de beste manier om je pijn te verminderen. Terwijl je je weefsels belast, word je sterker en zal je sterkere lichaam veerkrachtiger zijn tegen letsel. Oefening en beweging verlagen je beveiligingsinstelling.
Word ik beter?
Veel mensen realiseren zich niet hoeveel geduld, doorzettingsvermogen en moed er nodig is om beter te worden. Maar als je het volhoudt, geduldig blijft en dapper bent wanneer dat nodig is, dan heeft al het bewijs dat we hebben ons verteld dat je langzaam beter zult worden. Geloof hierin en het opbouwen van je eigen gevoel van optimisme over de toekomst zijn belangrijk voor je herstel.
De meest voorkomende redenen dat mensen niet beter worden, zijn dat ze alles vermijden wat pijn doet of ze doen alles, ongeacht hoeveel het pijn doet, totdat ze het opgeven omdat het te verschrikkelijk is. De eerste wordt de 'vermijdingsroute' genoemd. De tweede wordt de 'boom-bust-cyclus' genoemd.
De derde manier is de beste. Begrijp je pijn. Maak een plan om langzaam te verhogen wat je doet en houd je eraan. Wees geduldig. Wees volhardend. Dit is het beste wat je kunt doen om te herstellen.
Hoe kan ik mijn herstel versnellen?
Je lichaam heeft een ingebouwd herstelsysteem - je hoeft het alleen maar te helpen. Het zo snel mogelijk maken gaat meer over het vermijden van dingen waarvan we weten dat ze het vertragen. Bijvoorbeeld:
- Ga niet op zoek naar een quick-fix magische pil of injectie of online gimmick om je lichaam voor je te repareren - je moet je systeem omscholen en niemand anders kan dat.
- Eet verse groenten en fruit en beperk je suikers. Groenten zijn ontstekingsremmend. Suiker vertraagt het herstel.
- Zorg voor voldoende slaap en krijg een goede slaapgewoonte. Slaap is ontstekingsremmend. Slechte slaap vertraagt het herstel.
- Leer nieuwe manieren om stress te verminderen. Angst en depressie vertragen herstel. Een goede psycholoog kan je effectieve methoden geven om angst en depressie te verminderen.
- Blijf bij je plan.
- Vraag je arts 'Kun je me helpen mijn pijnstillers langzaam te verminderen?' Sommige pijnstillers vertragen eigenlijk je herstel.
Blijf je nieuwe gevoel van wat mogelijk is testen. Probeer op de meeste dagen actief te zijn - zelfs als het maar een beetje is. Houd je voortgang bij, stel enkele doelen en denk na over de dingen die je kunt doen als je pijn beter is. Mensen herstellen met verschillende snelheden, met doorzettingsvermogen, de meeste mensen zullen beter worden.
Is al dit leren van nieuwe vaardigheden en informatie echt nuttig?
Hoe geweldig het ook klinkt, nieuwe dingen leren - vaardigheden en informatie - werkt ontstekingsremmend! Blijf doorgaan met het begrijpen van pijn door nieuwe dingen te lezen en (goed!) YouTube-clips te bekijken zoals hieronder vermeld. Blijf leren!
Lees blogberichten en boeken. Als je niet leest - dat is prima - luister naar podcasts of audioboeken en bekijk video's om op de hoogte te blijven van de informatie - maar kies je informatie zorgvuldig. Zoek naar informatie die wordt ondersteund door onderzoek van goede kwaliteit (een aantal goede voorbeelden onderaan de pagina).
Gewoonlijk heeft een website met ".org" of ".gov" waarschijnlijk meer accurate informatie. Deze bronnen zullen een positief beeld schetsen voor uw herstel.
Hoe kan ik anderen helpen?
Zodra je pijn begint te begrijpen en merkt dat je herstelt, wil je misschien mee het woord verspreiden dat herstel mogelijk is. Misschien wil je dat andere mensen weten wat jij nu weet. Misschien wil je de miljoenen mensen inspireren die nog steeds lijden. Doe het! Je kunt dit doen via sociale media, via vrijwilligerswerk bij je lokale pijnkliniek, helpen bij openbare evenementen, enz
Mensen die het zelf hebben meegemaakt, worden geweldige coaches. Waar je ook woont, er is waarschijnlijk een manier waarop je kunt 'teruggeven'. Het coolste hieraan? Teruggeven houdt je systeem fit, levendig en gezond.
Wist je dat vrijwilligers langer leven? :)
Podcast: Dr. Tasha Stanton voor het gezondheidsrapport van ABC, waarbij een patiënt werd geïnterviewd over zijn ervaring met het oplossen van langdurige rugpijn. (Engelstalig)
Podcast: Een podcast van 20 minuten voor clinici en patiënten die positieve strategieën onderzoekt om chronische pijn te behandelen.
Video: Een TEDx-toespraak van professor Lorimer Moseley, getiteld Why do we hurt?
Bron: https://www.tamethebeast.org