Je bent misschien verrast door al deze factoren die door onderzoek in verband zijn gebracht met chronische pijn …
Zoals die we vandaag behandelen, bijvoorbeeld: een laag zelfbeeld.
Het lijkt misschien vergezocht dat de twee verbonden, maar dat zijn ze zeker. Als je een laag zelfbeeld hebt, weet je dat het mogelijk is om je slecht te voelen over hoe slecht je je voelt over jezelf.
Vandaag gaan we hebben over enkele van de verbanden die zijn gevonden in onderzoek tussen een laag zelfbeeld en pijnklachten. Maar terwijl we dat doen, hou er dan zeker rekening mee dat het niet is om je te schamen voor het hebben van een laag zelfbeeld, of je de schuld te geven voor wat er in je lichaam gebeurt. We proberen eenvoudig de reden uiteen te zetten waarom het belangrijk is om te werken aan het verhogen van je zelfrespect, zodat je beter kunt worden. Je hebt niet om deze pijn gevraagd, je hebt niet om dit niveau van vertrouwen in jezelf gevraagd en we zijn hier om de eerste stap te zetten naar een beter resultaat.
Laten we een paar feiten bekijken.
Onderzoek toont aan dat een laag zelfbeeld een onmiskenbaar effect heeft op de symptomen en kwaliteit van levensfactoren die samenhangen met chronische ziekte. Een studie uit 2008 van de Syracuse University gaf aan dat bij patiënten met astma van reumatoïde artritis personen met een lager zelfbeeld meer negatieve effecten, minder positieve effecten, meer stress en grotere ernst van de symptomen tijdens hun dagelijks leven meldden dan individuen met een beter zelfbeeld .
Eigenwaarde en chronische pijn beïnvloeden elkaar dramatisch.
Op zichzelf is een laag zelfbeeld in verband gebracht met veel negatieve gevolgen voor de gezondheid. In de context draagt van pijn het indirect bij. Het kan je vasthouden vasthouden in negatieve gedachtelussen, waardoor je vatbaar bent voor pijn die catastrofeert, mogelijk nieuwe pijn in het lichaam voor pijn versterkt die al aanwezig is. Bovendien kunnen deze constante negatieve denkpatronen de natuurlijke pijnstillende mechanismen van je lichaam remmen. Dus je lage gevoel van eigenwaarde kan pijn versterken als het moeilijker maken om verlichting te vinden.
Aan de andere kant van de cyclus heeft chronische pijn een eigen invloed op het zelfbeeld. Chronische pijnpatiënten ervaren vaak ingrijpende veranderingen in hun routine en het vermogen om te functioneren. Ze kunnen misschien niet langer de genomen uitvoeren die ze ooit konden. Als het om deze genomen te volbrengen verbonden was met hun waarde van zelfgevoel, zou dit een zware klap voor hun zelfrespect kunnen zijn. Dus als iemand bijvoorbeeld professioneel danser was en niet langer kon dansen, kunnen ze een enorme daling van zelfwaarde ervaren. Het is ook voor dat mensen met chronische pijn deze ‘last van chronische pijn’ als een nieuw onderdeel van hun identiteit aannemen , waarbij ze zichzelf als gebroken of minder waardig beschouwen vanwege hun nieuwe beperkingen.
En natuurlijk, deze bewegingen in zelfrespect activeren en versterken meer negatieve denkpatronen, die de pijn versterken, de interne pijnverlichtingsmechanismen van je lichaam remmen en je meenemen naar een nog diepere put van een laag zelfbeeld.
Als deze cyclus bekend klinkt, sta je niet alleen. Het is volkomen begrijpelijk hoe en waarom dit gebeurt.
Maar nu je je bewust bent van de aanwezigheid ervan, kun je een actieve deelnemer aan worden. Studie na studie toont aan dat psychologische interventies gericht op het verbeteren van het zelfvertrouwen effectief zijn zodra de deelnemer meedoet.
Het onderzoeken en verbeteren van je zelfvertrouwen kan een snelle weg zijn en kan je dwingen om ongemakkelijke gevoelens te onderzoeken. Maar als je bereid bent om die weg te bewandelen, kun je een enorme uitbetaling zien in je kwaliteit van leven en mogelijk zelfs je pijnsymptomen.