26. Niet panikeren
15 december 2020 
2 min. leestijd

26. Niet panikeren

Voel je dat je snel panikeert?

Dat je dan plotseling zo vast zit in de toekomst dat je jezelf niet terug kunt brengen naar de realiteit?

Hopelijk helpen deze tips je snel weer terug in het huidige moment te brengen.

We hebben allemaal paniekaanvallen ervaren in het leven. Angst over hoe erg je fysieke symptomen worden, hoeveel werk je op je bord hebt, hoe je je rekeningen gaat betalen, of wat je gaat doen als een belangrijke relatie plots zou stoppen.

We weten uit onderzoek en persoonlijke ervaring dat leven in die angst niet veel goeds doet. Het draagt ​​niet bij aan een positievere uitkomst, en het kan het gevaarsysteem van de hersenen in overdrive brengen. Dat is wat ervoor zorgt dat de fysieke symptomen van angst beginnen te verschijnen. Voor sommige mensen kan dat gewoon voelen als een snelle hartslag en een paar extra zweetdruppels. Maar voor anderen kan het een totale lichaamservaring zijn.

Een angstspiraal kan oude pijnwegen opnieuw doen ontwaken, bestaande symptomen intensiveren of nieuwe en soms bizarre symptomen in het lichaam veroorzaken. Het lichaam van iedereen reageert anders.

Maar hoe je lichaam ook reageert, het is belangrijk dat je een strategie hebt om met deze angst om te gaan.

Zelfs als je hard werkt om je denkpatronen te veranderen en te stoppen met catastroferen, is het onredelijk om te denken dat je nooit meer in een angstspiraal terechtkomt.

Dus kan je je beter voorbereiden op het moment wanneer dat gebeurt. En als je een manier kunt vinden om jezelf een klein beetje te kalmeren, worden de angstspiralen in de loop van de tijd steeds minder beangstigend. Een plan hebben is geruststellend.

Probeer dit: gebruik de kracht van aanraking. Al onze zintuigen zijn nuttig om onszelf in het huidige moment te verankeren, maar er is iets met fysieke aanraking dat onze hersenen uit de toekomst kan halen en ze op dit moment in ons lichaam kan stoppen.

Aanraking herinnert je eraan dat je hier op dit moment bent, in plaats van in de verzonnen toekomst die je zojuist in je hoofd hebt opgeroepen. Bij een zachte toepassing is aanraking ook een krachtig hulpmiddel om het zenuwstelsel te kalmeren. Dubbele winst dus.

Een voorbeeld: Neem beide handen en plaats al je vingers op het midden van je hoofd. Krab zachtjes, gebruik cirkelvormige bewegingen, beweeg je vingers over de hele hoofdhuid, langs de nek en weer omhoog. Doe dit ongeveer twee volle minuten en adem diep in terwijl je krabt. Probeer het een halve minuut uit en kijk hoe het voelt.

Hoe voel je je nu? Voel je je meer in het nu dan voor dat je begon? Als het antwoord ja is, blijf het dan doen. Laten we anders een paar andere opties bespreken.

Als het krabben te agressief aanvoelt voor jou, kan je ook genieten van een zeer lichte aanraking. Neem een ​​hand streel zachtjes je andere arm met je vingers. Beweeg meerdere keren op en neer langs de arm en beweeg vervolgens naar de schouders, bovenrug, achterkant van de nek en gezicht. Herhaal vervolgens aan de andere kant met de andere hand.

Probeer het meteen uit.

Hoe voelde dat aan?

Als je merkt dat geen van deze dingen voor je werkt, is er nog een andere methode: eentje die te thermoreceptoren prikkelt. Pak een ijsblokje en laat het langs je schouders, onder je oren en langs je nek lopen. Het koude gevoel is meestal zo krachtig dat je hersenen geen andere keus hebben dan uit de ingebeelde toekomst te ontsnappen en terug te keren naar het huidige moment.

Vergeet niet dat je altijd sterker bent dan je angst.

Over de schrijver
Reactie plaatsen