25. Grenzen stellen
15 december 2020 
2 min. leestijd

25. Grenzen stellen

Voor sommige mensen is “nee” zeggen ongelooflijk ongemakkelijk (eng zelfs).

Maar grenzen stellen (en dus geregeld nee durven zeggen) is een cruciale stap bij het genezen van fysieke symptomen.

Ten eerste zijn grenzen nuttig bij het creëren van de juiste omgeving om in te genezen. Om nieuwe technieken en hulpmiddelen (zoals dit online traject) uit te proberen, hebt je alleen tijd en een veilige ruimte nodig. Als je nooit nee zegt tegen een uitnodiging of een verzoek om hulp, is het misschien moeilijk om die tijd te vinden.

Grenzen kunnen ook helpen om je emoties te reguleren, door de stille frustratie te minimaliseren die gepaard gaat met ‘ja’ zeggen als je eigenlijk liever ‘nee’ wilt zeggen.

En tot slot, voor degenen die een trauma of stressvolle jeugd hebben meegemaakt, kan het meer belastend zijn dan ze zich realiseren om in regelmatig contact te komen met iemand die daarin een rol heeft gespeeld. Hoewel het meestal niet nodig of realistisch is om deze persoon om die reden uit je leven te wissen, kan het ongelooflijk nuttig zijn om een aantal grenzen te stellen die de hoeveelheid stress beperken die die persoon je kan veroorzaken.

Grenzen stellen kan bijzonder moeilijk zijn voor mensen met chronische pijn, omdat ze misschien al het gevoel hebben dat ze “hun steentje kunnen bijdragen” op de manier die ze willen. Ze zijn misschien niet in staat om zo veel huishoudelijke taken te voltooien, dus ze voelen zich onder druk gezet om andere verantwoordelijkheden op te pakken en altijd “ja” te zeggen. Veel pijnpatiënten worstelen ook met zelfrespect en willen dat iedereen hen leuk vindt. Maar wanneer ze uiteindelijk geen grenzen stellen, overweldigen ze zichzelf, vinden ze het moeilijk om aan alle eisen te voldoen waar ze mee hebben ingestemd en belanden ze op een plek waar ze het gevoel hebben dat ze mensen hebben teleurgesteld. En al die stress, plus alle negatieve emoties, is niet bepaald ideaal om lichamelijke symptomen te kalmeren.

Dus … hoe stel je gezonde grenzen?

Eerst moet je een goed beeld krijgen van de grenzen die je moet stellen. Misschien heb je al een lijst in je hoofd, maar als je dat niet doet, begin dan met je bewust te worden van de momenten op de dag waarop je je het meest uitgeput en gestrest voelt. Welke activiteiten putten je uit? Welke mensen zuigen je energievoorraad leeg? Als je ooit het gevoel hebt dat je gebruikt wordt, of een hekel aan iemand hebt, zijn dat vrij duidelijke rode vlaggen dat je je grenzen in die gebieden misschien moeten aanpassen. Nogmaals, dit betekent niet dat je deze situaties of mensen uit je leven moet schrappen … het geeft je alleen maar een beeld van hoe je die interacties kunt beperken.

Wat ook kan helpen is om te spelen met de omgeving of de context. Je schoonmoeder kan verschrikkelijk zijn als ze bij jouw thuis op bezoek komt (omdat ze op alles commentaar heeft) maar best aangenaam zijn als je er in een gezellig koffiehuisje iets mee gaat drinken. Nodig ze dan niet thuis uit maar stel voor om een koffietje te gaan drinken.

Of stel dat je met je partner samenwerkt: je man kan bv. op het werk een verschrikkelijke tiran zijn, maar thuis de aangename liefhebbende echtgenoot. Meid hem dan zoveel mogelijk op het werk.

Boek een kleine succeservaring.

Stel een grens die niet te bedreigend of te eng is voor jou. Hoe meer positieve ervaringen je hebt in het stellen van grenzen, hoe comfortabeler je je zult voelen om het met grotere dingen te doen.

Als je je eenmaal comfortabeler voelt bij het bepalen van kleine grenzen, kun je de weg vrij maken voor  de grotere dingen die echt een verschil maken, zoals:

  • Elke woensdagochtend van 7-9 uur: me-time zonder gestoord te wordenEen compromis sluiten over hoeveel tijd je verwacht te besteden aan een vriend of familielid die anders veel van je tijd en energie opeist
  • Een compromis sluiten over hoeveel tijd je verwacht te besteden aan een vriend of familielid die anders veel van je tijd en energie opeist
  • Sociale uitnodigingen afwijzen als je niet echt wilt gaan, of het gevoel hebt dat veel energie zal kosten.

Je zult waarschijnlijk niet van de ene dag op de andere een assertieve begrenzer worden, maar als je aan deze kleine stappen begint, zul je zien hoe krachtig grenzen stellen kan zijn.

Over de schrijver
Reactie plaatsen