13. Angst

Iedereen krijgt te maken met angst.

Maar als het de norm begint te worden in plaats van de uitzondering, is dat een probleem.

We zullen bespreken hoe angst verband houdt met pijn, en of het een rol kan spelen in je fysieke symptomen.

Angst is een van de meest bekende en onderzochte verbanden tussen gedachten, gevoelens en lichamelijke veranderingen in het lichaam. Als je je ooit angstig hebt gevoeld, weet je dat het gepaard kan gaan met een flinke dosis lichamelijke symptomen - veranderingen in de hartslag, ademhaling, verhoogde spierspanning, zweten en meer.

In zijn ernstiger chronische vorm wordt angst ook in verband gebracht met meer intense fysieke symptomen: gastro-intestinale aandoeningen, migraine, ademhalingsaandoeningen, hartaandoeningen en pijnsymptomen die geen sporen van weefselschade achterlaten.

Angst kan je het gevoel geven dat jij niet langer de bestuurder bent en de controle hebt over wat er in je geest of je lichaam gebeurt. Dat is een heel eng gevoel, maar er is hoop om het te kunnen overwinnen en de controle terug te krijgen.

Wanneer angst toeslaat, kaapt het je zenuwstelsel en zet het alles in alert-toestand. Het zet je lichaam in vecht-of-vluchtmodus, wat geen ideale plek is om te zijn wanneer je pijn toeneemt. En zoals eerder gezegd genoemd, kan de angst zelf kan ook een bron van lichamelijke symptomen zijn. Dus eigenlijk is de relatie van angst met pijn een cyclus. De angst zelf kan pijnsignalen creëren en versterken. Op zijn beurt kan de aanwezigheid van pijn verdere angst veroorzaken.

Harvard Health Publishing legt angst als volgt uit:

"Angst is een reactie op stress die zowel psychische als fysieke kenmerken heeft. Er wordt gedacht dat het gevoel ontstaat in de amygdala, een hersengebied dat veel intense emotionele reacties regelt. Terwijl neurotransmitters de impuls geven aan het sympathische zenuwstelsel, hart en ademhaling toename, spieren gespannen en bloedtoevoer wordt omgeleid van de buikorganen naar de hersenen. Op de korte termijn bereidt angst ons voor op een crisis door het lichaam alert te maken. Maar de fysieke effecten kunnen contraproductief zijn ... En wanneer het blijft aanhouden, kan angst een negatieve invloed hebben op onze geestelijke en lichamelijke gezondheid. "

Dit is het belangrijkste: jouw angstige geest en je lichamelijke symptomen als een enkele, met elkaar verweven eenheid behandelen, kan een heel groot verschil maken in de resultaten die je ziet. Je kunt een schakelaar niet omdraaien en je angst uitschakelen, maar je kunt hulpmiddelen en technieken gebruiken om je zenuwstelsel te kalmeren wanneer de pijn OF de angst toeneemt. Onthoud - als je de ene niet aanpakt, zal het heel moeilijk zijn om de andere aan te spreken.

Je zou ook het verband tussen het gevoel van angst en je fysieke symptomen in het dagelijks leven moeten gaan opmerken. Soms kunnen fysieke symptomen fungeren als een soort "waarschuwingssignaal" wanneer je in een situatie komt of dreigt te komen waar je je niet prettig bij voelt of waar je je veel zorgen over maakt. Als je dat verband kunt leggen, kan dat een manier zijn om je geest op je gemak te stellen. In plaats van je zorgen te maken of er iets ernstig mis is met je lichaam, kun je de redenen onderzoeken waarom je je in plaats daarvan zo bezorgd voelt over wat er in je leven gebeurt.

Andere technieken zoals cognitieve reframing, ontspanningsoefeningen, meditaties en bewustzijn van het huidige moment zullen ook helpen. Weet dat je niet alleen bent en dat je al op weg bent naar een rustiger zenuwstelsel.

Eckhart Tolle is voor mij persoonlijk de top als het op het 'bewustzijn van het huidige moment' aankomt. Bij deze een fragment waarop hij antwoordt op een vraag van iemand over angst.